čtvrtek 17. září 2009

Skoteinó

Skoteinó je malá vesnička 23 km směrem na východ od Heraklionu, cesta sem je z větší části po místní národní silnici, takže se dá hovořit o tom, že je to za rohem... Po tom co se nakonec motáte asi 3 km po zpevněných cestách konečně dorazíte na místo a na první pohled by člověk neřekl, že se zde vůbec leze, auto se parkuje u malé kapličky uprostřed rovné pustiny a široko daleko není vidno ani slechu po větší skále. Proto, jestli sem někdy náhodou někdo pojede, nemějte strach..nejspíš jedete správně! Potom co se člověk trošku rozkouká, zjistíte že ke skalám to nemůže být blíž...oblast se nachází přímo pod Vámi..cca tak 45 sec pěšky:-)! Oblast malinká, ale s velice dobrým klimatem i pro letní dny, celý den sem nesvítí sluníčko a z jeskyně stoupá příjemný chládek...

 
A tedˇka nějáké přesné informace, oblast je maličká a pro nás má spíš tréningový význam, nachází se zde zhruba 20 cestv Výhodou je to, že se tady dá lézt celý rok i při vyšších teplotách, protože je zde celý den stín a od jeskyně jde příjemný chládek. Rozsah cest je: do 7a: 5 cest, 7a-8a: 6 cest a 8a a výš včetně projektů: 7. Cesty dosahují maximální délky 25 metrů, lehčí do 15 metrů. Většinou se jedná o atletické kroky v převisu nebo vytrvalostní cesty bez možnosti dobrého odpočinku. 
Jako první na řadě je zahřívací cesta Baltzola..bůh ví co to znamená..v průvodci uváděná jako 6a+, podle místních 6b, já se přikláním k 6a+, kráťoučká cesta s dlouhými kroky po madlech lehce do kopce.
 Po zahřátí přichází cesta Black mono 7a+, kličové místo se leze za pomoci černé jedno prstové dírky, mě se dírka moc nelíbí, tak při druhém pokusu vymýšlím způsob jak místo "ojebat" a dírku vynechat. Bohužel při ostrém pokusu padám z posledního lehkého kroku, a tak to nechávám na příště..sbohem Černá monodíro!
Pokračujeme v krasojízdě a Manos nastupuje do cesty Psycholousia 7b+..cestu leze s přehledem a padá až od cvakání slaňáku, to je totiž z celé cesty nejtěžší, po 15 metrech v převisu Vám totiž lehce nateče a cvakání není úplně z madliska..proto asi ten název, věřím,že to nasere! Já to zkouším taky, ale je to spíše expedičním stylem, než že bych lezl. Tak někdy jindy!
Jinak se seznamuju se zbytek aktivní krétské komunity, což jsou další tři týpci a jedna holčina..je nás tady opravdu mnoho:-)! Jeden z nich je místní guru Aris(viz titulní strana BD katalogu na 2009), asi druhej nejlepší řeckej lezec, sympaťák, ale ode mě se drží trošku odstup... Holčina leze celkem fajne i nějáké 7c má za sebou, pak jsme tu jako dobří lezci jenom my dva: Já a Manos..což je směšný, pač já lezu h.v.o! O víkendu je v plánu místní nej oblast Agiofarágo, zhruba 120 cest v malebném kaňonu ústícím do moře, ale o tom příště! No nic jdu balit sakypaky, naložit steaky a zítra razíme! Mějte se a Γειά!

1 komentář:

  1. Čauvec,koukám že se našel někdo,koho zaujala Kréta i tamní lezení.Na lezci byla poznámka v komentářích,že už nějací češi zapracovali na nových cestách,tak to byl kámoš Zbyněk(godfather oblasti Kapetaniana)já&Zuzka.Máme na lezci článek z té doby,hledej pod Kréta a lezení.Jinak oficialní průvodce zpracoval kámoš Philippe Bugada a touto dobou je již k dostání nové vydání(v pensionu našich známých Gunnara&Luisy v Kapetanii).Jestli na Krétě ještě vydržíš,nesmíš si nechat ujít přelézt nějaké naše cesty(Kapet&Ag.Iannis)V průvodcích chybí zápis o 5ti našich cestách,jelikož se nenacházejí všechny ve stejném sektoru,Philippe je tam už nezařadil,ale kdyžtak ti můžu popsat potom jejich polohu.měj se mikespikes@seznam.cz

    OdpovědětVymazat