pondělí 21. září 2009

První vizita v Agiofárango


Tak mám za sebou první náštěvu této lezecké/turistické oblasti a přemýšlím, kde začít...jedná se o překrásnej kus světa, jak na lezení, tak na čumendu, koupačku, zevlení..prostě každej dle své libosti. Jedná se o hluboké vápencové údolí ústící přímo do moře, v létě se jedná o poměrně navštěvované místo, po sezóně zde nepotkáte ani živáčka, popřípadě nějáké zbloudilce. Naštěstí pro nás střídá turistickou sezónu ta lezecká... Asfaltová cesta končí u kláštera Moni Odígítrias, následuje poměrně kvalitní prašná cesta, z které zahýbáte po 4 km směrem do údolí a následuje zkouška řidičských schopností alá off road, jeďte tak daleko až kam si troufnete...ve čtyřech v autě to může být místy docela problém, ale s feličitou to s pár škrábanci zvládáme:-). Poznámka první: Nikdy neparkujte auto pod stromama, ikdyž se to zdá jako blbost, není tomu tak, pač vám kozy naskáčou na auto, aby to měli blíž k listí na stromech, pokud teda nechete mít stádo koz na střeše! Až cesta definitivně zkončí, jste na místě, odsud je to do prvního sektoru ani 10 minut pěšky. My příjíždíme v pátek večer a jsme tu jediní návštěvníci. Jo málem bych zapomněl, že poslední možnost nákupu je ve vesnici Sivas, kde se dá koupit velmi lacino kvalitní maso a uzeniny z domácího chovu v místním řeznictví na náměstí, nevím jestli paní umí i anglincky, ale máme ruce a nohy ne?!? Jo prodává místní urychlovač, pod názvem "víno", ale nečekejte, s vínem to nemá moc nic společného...něco jako ořechovka s vínem a 27 % alkoholu, pít se to dá velice dobře a svůj účel to plní na jedničku. Je zde i malý supermarket, kde se dá dokoupit vše potřebné, nezapomenout mít sebou v autě hooooodně vody, pač v údolí není nic pitného! (je zde pumpa s nápisem drink water, ale je slaná jak polívka a dobrá tak na oplach..momentálně out of order)
To bylo do úvodu...
Mno my po příjezdu pakujeme, vše co můžeme si bereme, s věcma si starost dělat nemusíte, páč cesta trvá tak 15 minut do "base campu" (ale až od posledního parkoviště). Možností na spaní je mnoho, první místo je plácek přímo u sektoru V.O.I.P. místo plně vybaveno..ohniště, lavičky, dost velkej plac a lézt můžete přímo od snídaně. Cesty lehčího charakteru v plotnách od 5c-6c od 30 do 40 metrů. V případě zhoršení počasí se dá spát v kostelíku o 100 metrů dále, spaní zde je v pohodě tolerováno, místní lezci zde mají trvale nějáké svoje věci, alá vařič, oliv. olej, sůl, rakii atd. Další možností je přímo pláž o 5 minut dále, volba záleží jenom na vás. My volíme V.O.I.P. děláme oheň, zakoupené steaky doplněné studeným pivkem, zakoupeným ve výše zmiňovaném Sivas. Ideální večer s pozdější procházkou na pláž za svitu měsíce, romantika jak chceš, ale jenom já a Mano...  


Poznámka druhá: Až si budete někam ukládat jídlo, dejte ho hoooodně vysoko, pač Vám to jinak kozy a kočky sežerou, nám sežrali vše kromě nutely a dvouch hostinců vše, včetně igelitek a plastikovejch tácků, a to jsme to měli hodně vysoko.

Spaní pod V.O.I.P.


Ráno v Agiofárango

Dost řečí a přejdeme k lezení..po snídani razíme do sektoruCathedral wall, který je hned naproti.

Cathedral wall
Jako ranní warm up je nařadě cesta s originálním názvem Cathedral wall 6b. Krásná jednoduchá 30 metrů dlouhá cesta, která má i druhou délku za 6a+, tu však nelezeme. Přesun do sektoru Bambacha, kde padá další cesta s originálním názvem Bambacha 6b+, ta už je o poznání těžší. Sektory jsou kousíček od sebe, takže se můžete přesouvat le libosti a taky, jak vám to slunce dovolí..
 
Výše zmiňovaná kaplička


 
Foto z cesty na pláž
Opět přesun směr sektor Salonica power na pláži a další dvě cesty Biosinthesi 6c, kratší cesta 22 m s dvouma bouldrama, pro menší může býti i o něco těžší a lehké 6b Scarfalounome opos zoume.


Nástup v sektoru Salonica power


Pláž doslova za rohem!
Dnes už bylo na programu jen atletiké 6c Exalibur v Cathedral wall, chill outík v base campu 6-ti délkové 6a+ Le syndrome de Calimero, které vede až na vrchol údolí .. lehké pěkné lezení po velice ostré skále, ve stínu až po 4 hodině, které je pěkné už jenom pro ty výhledy.



4. délka 6a+ a klíčový přelez převísku

Pohoda na 5. štandu


Zasloužený vrchol dne


Zbývají tři slanění a může se jít koupat :-)
Večer klasika, pivečko, vínečko, nějáká ta debata v řečtině...já rozumím prd, tak se jenom tiše nalejvám, občas někdo se mnou prohodí pár slov anglicky, zasmějou se češtině atd.
Druhej den návštěva sektoru Hezbollah, warm up v cestě Asana 6b+, zkouška cesty Hezbollah 7a, ale nějáko jsem se v tom ztratil, takže příště..a pak mě nějáko stírá únava v cestě Choco blum 7a, tak to slízám od druhýho.
 
Sektor Hezbollah: Lezec vlevo v cestě Asana 6b+ lezec vpravo 36 metrů dlouhé technické Ojo Negro 7b

Jedná se o 40 metrů lezení se vším možným, krapase, ladící plotna, převis atd. 17 expresek je zde potřeba.. Začíná pokapávat, tak to pomalinku balíme a vyrážíme zpět Iraklio. Mano zapomíná peněženku na parkovišti, takže se v rámci tréningu dávám off road třikrát, doteď mu děkuju. Po cestě už jenom gyrosek, jako tečka na závěr, a opět zpět v civilizaci.
 Nějáké informace: Z Iraklionu je to 80 km, cca 1,5 hodiny jízdy, lano se hodí spíš 70 - 80 m, cca tak 18 expresek, cest je zde zhruba 120-130 různých obtížností, perfetktně zajištěno nýty a borháky, u starších cest na pláži můžou být některé zkorodované, ale místní se je snaží měnit, průvodce na Krétu vyšel tento rok, chybi zde akorát oblast Kapetania (průvodce zvlášť), ale o průvodcích někdy jindy hodně vody a kdyby mě cokoliv napadlo nebo Vás, tak to rád doplním!





1 komentář:

  1. Čau Hilfáku, jednou jsem tě potkala v Ádru s Káčou z Prahy, jak sis vyklubil palec na Královi. Pěkný pozrav na Krétu, ať se ti tam daří, asi se ti tam líbí, co?
    Tohle se ti fakt povedlo: Večer klasika, pivečko, vínečko, nějáká ta debata v řečtině...já rozumím prd, tak se jenom tiše nalejvám... Súúúúper :-))))
    čau Terka

    OdpovědětVymazat